מיתוס #1 תתגברו, תכריחו את עצמכם להתגבר על המחסום המנטלי שלכם
אחת התפיסות המוטעות לגבי מחסומים מנטליים היא שספורטאים פשוט צריכים לחרוק שיניים ולהכריח את עצמם להתגבר עליהם. המיתוס הזה מרמז שמחסום מנטלי הוא עניין של כח רצון, או העדרו.
האמת היא שמה שהספורטאים חווים זה לא בגלל חוסר רצון או עצלנות.
והמחשבה שהם צריכים פשוט להתגבר עלולה להוביל לתסכול, תחושת בידוד, הוספת לחץ, ולהחמיר את המצב.
לדוגמה, כששחקן כדורסל מתמודד עם חרדת זריקות עונשין, הלחץ "להתגבר על זה" רק מגביר את הדופק, מקשיח את השרירים ופוגע בזריקה - בדיוק ההפך ממה שנדרש לזריקה מוצלח
מיתוס #2 - אתה לא רוצה את זה מספיק
למרות העלייה במודעות בשנים האחרונות, רבים רואים בספורטאי חלש או לא נחוש מדי אם הוא נתקל בקושי מנטלי. למרבה הצער, יש עדיין ספורטאים והורים שמתביישים וחוששים לקבל עזרה מהפחד שיחשבו שהם "פגומים".
האמת היא שכל ספורטאי מושפע מהאספקט המנטלי שלו ושל הענף שלו, אבל לא כל ספורטאי רוכש את הכישורים שנדרשים כדי לפתח גמישות וחוסן מנטליים.
חשוב להבין שמחסומים מנטליים הם לא אינדיקציה ליכולת או לרמה של הספורטאי. הם יכולים להשפיע על ספורטאים בכל הרמות, כולל, ואולי בעיקר גם אצל ספורטאים ברמות הגבוהות ביותר עקב הלחץ הגדול שנוצר מהציפייה לביצועים מושלמים (ראו לדוגמה, את המתעמלת סימון ביילס באולימפאידת טוקיו, או הטניסאית נעמי אוסקה).
לרצות מאוד להצליח ולהתמודד עם מחסום מנטלי הם לא מצבים סותרים. למעשה, ספורטאי שמכיר במחסום עמו הוא מתמודד ופועל להסיר אותו, מפגין בכך מחוייבות ומסירות להצלחה שלו.
מיתוס #3 - מחסום מנטלי זה מצב קבוע
כשספורטאי מתמודד עם מחסום מנטלי, התגברות עליו עשוייה להיראות כמשימה קשה מדי שיתכן שלא יעמוד בה.
אבל כיום המדע הוכיח לנו שהמוח שלנו גמיש ומסוגל ליצור דפוסי חשיבה והתנהגות חדשים בכל גיל. כך שניתן להתגבר על מחסומים מנטליים עם הכלים והמיינדסט הנכונים.
והבונוס - כשהספורטאי מתגבר עליהם הוא מתחשל וצובר ביטחון שישרתו אותו בהצלחה באתגרים הבאים.
מיתוס #4 - אם תתעלם מזה זה יעלם
ספורטאי שמתעלם ממחסום מנטלי בתקווה שהוא יעלם זה כמו מישהו שעומד בגשם עם מטריה קטנה. הוא אולי יישאר יבש לקצת זמן, אבל מהר מאוד הבגדים שלו יהיו ספוגים במים.
התעלמות מהפחד או החרדה רק מדחיקה את הרגשות האלה, אבל מתישהו הם יעלו בחזרה.
וזה לא יהיה נעים.
אתם תהיו מתוסכלים,
הביטחון שלכם יירד,
הביצועים שלכם ייפגעו,
וההתקדמות שלכם תיעצר.
החדשות הטובות: לא צריך להתעלם ולהדחיק, מחקרים בפסיכולוגיית ספורט מראים שהתמודדות ישירה עם מחסומים מנטליים, בליווי מקצועי, מובילה לתוצאות טובות יותר בטווח הארוך.
מיתוס #5 – זה עניין של חוסר ביטחון
המציאות: איטס קומפליקייטד.
נכון שחוסר ביטחון משחק תפקיד משמעותי ברמת הביצועים של הספורטאי, אבל יש עוד דברים שעשויים לעכב אותו.
כמו למשל,
חרדה, שמרימה את הראש כשהספורטאי עומד במשימה ספציפית, כמו תרגיל התעמלות או בעיטת פנדל, גם אם הוא בטוח ביכולתו לבצע אותה.
פחד מלהיפצע או לטעות.
חוויות שליליות מהעבר שמשפיעות על הביצועים בהווה.
לחץ וציפיות – כל העינים נשואות אל הספורטאי וכולם מצפים שיעשה ביצוע מושלם.
מלחיץ, לא?
אז חוסר ביטחון זה אולי מרכיב מרכזי, אבל הוא רק חלק מפאזל מורכב של גורמים פסיכולוגיים. ההבנה הזו חיונית כי היא מאפשרת טיפול ממוקד ויעיל יותר במחסום הספציפ
לסיום,
מיתוס #6 אתה לבד במאבק ספורטאים רבים מאמינים שהם היחידים שמתמודדים עם מחסומים מנטאליים. אבל האמת היא, שהם נפוצים אצל ספורטאים בכל ענפי הספורט ובכל הרמות.
בעבודה שלי עם קבוצות אני מאירה את הנושא והשחקנים מקבלים הקלה כשהם שומעים חברי קבוצה אחרים מדברים על מחסומים שגם הם חווים.
בעבודה יחידנית, העובדה שיש להם עם מי לדבר ולפרוק את התסכול, מישהו שמבין את האתגרים שלהם ונותן להם תמיכה וכלים להתמודדות, זה אחד האספקטים המשמעותיים ביותר בעבודה שלי עם ספורטאים.
השלב הראשון בהתמודדות עם אתגרים הוא נקיטת פעולה.
אז אם אתם, או ספורטאי שאתם מכירים, חווים תסכול מכך שאתם לא מתקדמים כמו שהייתם רוצים, אני מזמינה אתכם לקביעת מפגש היכרות חינם ללא התחייבות, בו נגלב מה עומד בדרככם להצלחה ונגבש תכנית פעולה לניפוץ המחסומים ולמימוש הפוטנציאל שלכם על מגרש.
Comments