top of page
תמונת הסופר/תטליה שחר

האם אתם מוכנים להיות ה-5%?



לפני חודשיים החלטתי לעשות שינוי קטן בשגרה שלי: במקום לנסוע ברכב לחדר הכושר, התחלתי ללכת ברגל. זו הליכה של כ-20 דקות לכל כיוון, והיא הפכה לחלק משמעותי ביום שלי. למרות שרחובות רמת גן לא יפים כמו הסמטאות האהובות עליי בפריז, הם מציעים חוויה עשירה ומגוונת - מהפרלמנטים הקבועים במאפיית המשפחה, דרך המרכולת הססגונית ברחוב הרוא"ה, ועד לפלא ההנדסי של פרויקט תמ"א 38 בשדרות הילד.(אני לא מבינה איך הם מצליחים לבנות בין העצים הוותיקים של השדרה).


ההחלטה לא נבעה רק מתשוקה לתרום להפחתת זיהום אוויר, אלא בעיקר מתוך רצון להגדיל את המאמץ הפיזי שלי ולהתחבר יותר לסביבה שלי.


וזה מוביל אותנו לנושא המרכזי של הפוסט: היתרונות של אי-נוחות והקשר המפתיע בין זה לבין... איקאה!



מחקרים שעקבו אחרי אנשים בקניונים במדינות שונות קיבלו את אותן תוצאות: כ-95% מהאנשים משתמשים במדרגות נעות ורק 5% משתמשים במדרגות.


זה אולי לא מפתיע, אבל עדיין מעלה תובנות מהותיות לגבי חיי היום יום שלנו.

 

כשזה נוגע לכושר הגופני שלנו, אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להתאמץ על מנת להתחזק. חדר הכושר, מסלול הריצה, או הבוקס של קרוספיט, אלה המקומות בהם אנחנו דוחפים את עצמינו ומרחיבים כל פעם את גבולות היכולת שלנו.

 

אבל בשאר תחומי החיים, רובנו בוחרים את הדרך הקלה.

 

זנחנו את הפעולות שגרמו לנו להתאמץ פיזית ולתקשר עם אנשים אחרים והחלפנו אותן, למשל, בקליק ביאנגו דלי או בוולט. 

כשאנחנו ברכב, אנחנו מוסרים את השליטה לווייז, ובארצות הברית יותר צעירים כבר לא מוציאים רישיון נהיגה כי מעדיפים לנסוע באובר ולחסוך את ההתעסקות עם נהיגה.

 

כל עיכוב של עשירית השנייה בטעינת אתר אינטרנט, ואנשים נוטשים, כי למי יש סבלנות לחכות. 

 

ושאני לא אתחיל על טינדר :)

 

אך האם הנוחות הזאת באמת משפרת את איכות חיינו?



חיכוך, חיכוך, כמה שפחות חיכוך

 

אוקי, אז לא כולם חיים על וולט ומלונות יוקרה, אבל באופן כללי, רמת הנוחות כיום בעולם המערבי היא גבוהה מאוד.

 

כתוצאה מהפחתת החיכוך הפיזי והחברתי והגדלת הנוחות אנו חווים באופן כללי פחות בעיות. ובמקום שזה יעלה את רמת הסיפוק שלנו, זה מוריד את סף הגירוי למה שאנחנו חווים כבעיה.

 

התזה הזאת היא תוצר של חוקר ישראלי, דוד לבהרי ז"ל, שמצא שככל שאנשים חווים פחות מצבים מסוכנים, הם מרחיבים את טווח ההגדרה של סכנה ומוצאים אותה, למרות שהמציאות איננה באמת מסוכנת.

 

למה הדבר דומה?

למצב שבו מערכת גילוי האש במטבח שלכם תתחיל לצפצף ולהתיז מים בכל פעם שאתם עושים טוסט, במקום רק כשמתחילה שריפה אמיתית .

 

בני האדם התפתחו והתקדמו תוך הסתגלות לתקופות קשות, הם הלכו מרחק רב כדי להשיג אוכל, חיו בתנאי פיזיים ומזג אוויר קשים, ועבדו עבודה פיזית מפרכת כדי לבנות את בתיהם ולהרוויח את לחמם.


גם בחיים המודרנים הנוחים, אנחנו צריכים לחוות תקופות קצרות של אי נוחות כדי להשיג מטרות חיוביות ארוכות טווח, כמו התפתחות, בריאות, עושר, ופרספקטיבה.  

 

לדוגמה, אם אתם רוצים לשפר את איכות מערכת הלב שלכם כדי להאריך את אורך חייכם, אתם צריכים להתאמן. ולהתאמן זה קשה ולא נח. אבל אם זה חשוב לכם, אתם תעשו את המאמץ ותסבלו כדי שתזכו לרקוד בחתונה של הנכדים שלכם.

 

אם חשקה נפשכם בשיפור בריאות הנפש שלכם, אתם צריכים להתמודד עם חקירה פנימית מעמיקה ושיחות לא-נעימות עם אנשים. אבל בצד השני תקבלו הקלה ושלווה גדולה יותר.

 

המאמץ והתגמול

 

אולי שמעתם על תופעה שנקראת אפקט איקאה.

 

אני לא מתכוונת לפקקים בנתניה בתקופת איקאה סייל, אלא לנטייה של אנשים לתת ערך יותר גבוה למשהו שהם עבדו קשה יותר עבורו.

 

הדבר נכון, אגב, רק כאשר המשימה הושלמה בהצלחה ויש לה משמעות – כלומר, אם הצלחתם להרכיב את שידת ה-EKET ושעומדת בחדר שינה שלכם, אתם תרגישו סיפוק רב יותר בכל פעם שתוציאו ממנה זוג תחתונים נקי, מאשר אם קניתם את השידה מוכנה.

 

עיקרון זה - של מאמץ שמוביל לתגמול משמעותי - מתבטא באופן בולט גם בעולם הספורט.

הספורטאים המצליחים ביותר אינם רק אלה בעלי הכישרון הטבעי הגדול ביותר, אלא אלו שמפתחים יכולת מנטאלית חזקה להתמודד עם הקשיים בדרך לפיסגה, ובמאבק לשמור עליה.

 

בעבודתי עם ספורטאים, אני עדה באופן יומיומי לאפקט של התמודדות עם אתגרים.

אני מדברת איתם על זה שכן, להצליח בספורט זה קשה - מעבר למאמץ הפיזי, יש גם את האימונים המוקדמים ובסופי שבוע, ויתורים על אירועים חברתים, עלויות כספיות, אכזבות, וכד'.

ואני מזכירה להם שהספורטאים שהגיעו לצמרת לא נרתעו מאתגרים, לא התלוננו כשהמצב נעשה קשה, וראו בכל קושי הזדמנות לשיפור ולצמיחה.

 

ובעיקר, אני מדגישה בפניהם שככל שהם יתמודדו טוב יותר עם האתגרים היום, כך "מערכת האזעקה" הפנימית שלהם תתכייל, והם יפתחו חוסן ועמידות. כי אחרי הקשה הזה, יבוא קשה אחר.

 

גישה זו לא רק מובילה להישגים ספורטיביים, אלא גם מעצבת אישיות חזקה ועמידה יותר שתשרת אותם בכל תחומי החיים. 


השורה התחתונה: בעולם שבו הנוחות והקלות הם השאיפה העליונה של רבים, אני מזמינה אתכם להיות חלק מה-5% - אותם אנשים שבוחרים באופציה הפחות קלה, אבל זאת שיכולה להוביל לצמיחה אישית משמעותית, בריאות טובה יותר, ותחושת סיפוק עמוקה.

7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page